4 voordelen van een deelauto

De wereld is aan het veranderen. De consumptiemaatschappij verandert langzaam maar zeker in een meer bewuste manier van samenleven. We gaan voor groen. We gaan voor duurzaam. We gaan voor milieubewust. Dit kan bijvoorbeeld door apparaten met elkaar te delen in plaats van ze te bezitten. Zoals een auto. Of het nu gaat om het milieu, de kosten of puur om het gemak. De deelauto brengt de wereld veel voordelen. In deze blog vertellen de experts van Stapp.in je er meer over.

Minder files

Wie een auto bezit, herkent het misschien wel. Zelfs voor de kleinste boodschappen pakken we nog even snel de auto. Want ja… het is zo makkelijk. Het gebruik van een deelauto gaat dit ‘zinloze’ transport tegen. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië blijkt namelijk dat het aantal auto’s op de weg – na de introductie van autodelen – significant daalde. Er werden 28.000 minder wagen geteld. De verkeersbelasting daalde en daarmee ook het aantal files. Daar wordt iedereen blij van!

Een betere luchtkwaliteit

Minder auto’s op de weg heeft natuurlijk nog meer positieve ontwikkelingen tot gevolg. Denk bijvoorbeeld aan het milieu. Dankzij het concept van autodelen verdwijnen duizenden auto’s met verouderde emissiesystemen uit het straatbeeld. Ook neemt het aantal gereden kilometers per gebruiker razendsnel af. Tot wel 20 procent van de kilometers die ze daarvoor jaarlijks reden. Al deze ontwikkelingen samen zorgen voor een betere luchtkwaliteit en dus een beter milieu.

Minder parkeerdruk

Parkeren. In veel wijken – zeker in de dichtbevolkte steden – zorgt het voor veel ergernis. Vandaag de dag staan er per huishouden als snel twee tot drie auto’s voor de deur. Dit heeft grote gevolgen voor de parkeerdruk. Er moeten nieuwe parkeerplaatsen worden aangelegd. Omdat dit een langetermijninvestering is, worden de parkeervergunningen duurder en moet men soms de auto ergens anders te parkeren. Door over te gaan op het delen van auto’s is er echter minder parkeerruimte nodig. Een effectieve oplossing, dus.

Minder kosten

Het zal je misschien niet verbazen. Het gebruik van een deelauto is goedkoper dan er één bezitten. Zowel voor de gebruiker als voor de overheid. Zo krijgen gebruikers niet langer met onvoorziene kosten te maken en betalen ze geen wegenbelasting of een autoverzekering meer. Ook de overheid bespaart veel geld. Ze hoeven minder geld te investeren in de infrastructuur, kunnen de parkeernorm verlagen en kunnen het concept ter vervanging van onrendabel openbaar vervoer aanbieden.

Het gebruiken van een deelauto kent – zoals je ziet – grote voordelen. Minder files. Een betere luchtkwaliteit. Minder parkeerdruk. Minder kosten. Dit is niet alleen voordelig voor jou, maar ook voor de overheid en het milieu. Wanneer ga jij de uitdaging aan?

Dit vind je misschien ook leuk...