Alles dat je moet weten over de draagarm van je Peugeot Expert

Wellicht is het je al wel eens overkomen tijdens een APK: de draagarm bleek de oorzaak van het afkeuren van de auto. Hoewel de draagarm van een Peugeot Expert zeer stevig is, kan het ook daarmee gebeuren. Wat is precies de functie van de draagarm, en wanneer vertoont deze slijtage? Wat moet je doen bij overmatige slijtage en kun je de draagarm zelf vervangen?

De functie van de draagarm

De draagarm is een essentieel onderdeel van je auto. Het is gemonteerd aan de onderkant en sommige auto’s hebben er twee of meer. Dat geldt ook voor de Peugeot Expert. Het is een onderdeel dat zorgt voor de flexibele verbinding tussen het wiel en de auto. Dat is hard nodig zodat je comfortabel en veilig kunt rijden. Het wiel moet namelijk op en neer kunnen bewegen omdat het wegdek immers niet overal gelijk is. De draagarm zorgt ervoor dat je een vloeiende rit ervaart, samen met de veren en schokdempers. 

autopartsonline

Wanneer de draagarm iets mankeert

Je kunt het vaak voelen tijdens het rijden wanneer er iets aan de hand is met de draagarm. Een aantal signalen hiervan zijn:

  • wanneer de auto heel sterk naar een kant trekt
  • wanneer je harde klappen voelt als je over hobbels of oneffen wegdek rijdt
  • wanneer je minder controle hebt bij het draaien

Er zijn nog meer symptomen van een niet of slecht functionerende draagarm maar dit zijn de meest voorkomende. Wanneer de draagarm versleten is, dan gaat het echter vaker om de draagarmrubbers. Het komt zelden voor dat je de hele draagarm moet vervangen. Ze worden er echter ook heel snel opgepikt bij de APK omdat je rubbers altijd worden gecheckt. Dit omdat ze simpelweg snel slijten en dus geregeld aan vervanging toe zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *