Blockchain-oplossingen voor transport & logistiek bedrijven

Blockchain wordt een steeds meer geadopteerde technologie door transport & logistiek dienstverleners of fabrikanten in een verscheidenheid van industrieën. Het vermogen van de technologie om transacties tussen verschillende onderdelen van de toeleveringsketen vast te leggen, heeft verschillende toepassingen in de logistieke sector.

E-commerce giganten zoals Alibaba, Amazon, IBM, Walmart en Unilever vertrouwen op deze technologie om hun toeleveringsketen te stroomlijnen, kosten te drukken of grondstoffen en producten beter te beveiligen en traceerbaar te maken. En hun aantal groeit.

Toepassingen van blockchain-technologie in transport & logistiek

De traceerbaarheid en de herkomst van producten is een van de belangrijkste toepassingen van blockchain technologie buiten het louter financiële of cryptocurrency-gebied. Blockchain Technologie kan ook helpen bij de transparantie van logistieke processen, alsook bij de interoperabiliteit van de complexe systemen waaruit distributie- en transportnetwerken bestaan.

Procesefficiëntie is een belofte in verband met blockchain, maar vóór blockchain moeten deze mogelijkheden om bestaande processen te digitaliseren en te optimaliseren worden geïdentificeerd met behulp van standaard technologieën die al enige tijd beschikbaar zijn.

De oplossing is eenvoudig te gebruiken, gemakkelijk te integreren met de bestaande software systemen van bedrijven en voegt nieuwe dimensies toe aan het toezicht op en de prognose van vraag en aanbod.

Traceerbaarheid van lading

Het gebrek aan geïntegreerde en real-time zichtbaarheid van een vracht verhoogt de risico’s en kosten van de door de vervoerder geleverde diensten. Bijgevolg verhoogt het de totale kostprijs van de vracht door operationele fouten bij de raming van aankomst en ontvangst van de vracht.

Blockchain-technologie integreert de dragersystemen in een commercieel netwerk zonder de noodzaak om een monolithische en dure toepassing aan te schaffen. Alle betrokkenen zullen kritieke informatie over deze lading kunnen bijdragen en doorgeven op een geïntegreerde wijze met hun systemen van oorsprong, hoe eenvoudig deze ook zijn.

Fraude voorkomen

Fraude is een probleem in alle bedrijfstakken. Gebrek aan controle en traceerbaarheid van de lading verhoogt het risico op fraude bij de operatie. Sensoren in het voertuig en het gebruik van interne camera’s kunnen worden verbonden in de Blockchain, zodat slimme contracten geautomatiseerde beslissingen kunnen nemen.

Om de veiligheid te verhogen zal een camera met een computervisie-algoritme het fysieke gedrag van de bestuurder registreren, bijvoorbeeld kenmerken van vermoeidheid (ogen, geeuwen). Door deze informatie naar een slim contract binnen de Blockchain te sturen, kunnen de nodige voorzorgsmaatregelen of risicobeperkende maatregelen op een geautomatiseerde manier worden genomen.

Conclusie

Blockchain zal een grote impact hebben op de manier waarop logistiek wordt bedreven en de manier waarop goederen worden verhandeld veranderen. Blockchain biedt ongekende integratie, traceerbaarheid en transparantie, waardoor kosten, risico’s en werkingstijd worden beperkt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *