27 november 2021

Kunnen rugklachten ontstaan in de auto?

2 min read

Rugpijn is een lichaamspijn die voorkomt in de rug of onderrug. Ongeveer de helft van de mensen krijgt tijdens hun leven last van rugpijn. Rugpijn komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De meest voorkomende soort rugpijn, is pijn in de onderrug. Deze soort rugpijn wordt ook wel lage rugpijn of spit genoemd. Spit is een reactie van de spieren bij overbelasting en kan bij een bepaalde beweging ineens in de rug schieten. Maar hoe wordt rugpijn eigenlijk veroorzaakt? En kan het zijn dat het door een slechte autostoel komt? Wij leggen het uit.

Oorzaken rugpijn

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Sportblessures of ongelukken kunnen tot rugpijn leiden maar ook verstuikingen, spierverrekkingen, een beschadigde tussenwervelschijf, een beknelde zenuw in de wervelkolom of een irritatie in de gewrichten kunnen resulteren in het krijgen van rugpijn. Andere veroorzakers van rugpijn zijn artrose, overbelasting, beenlengte verschil, een slechte houding, stress en overgewicht. Ook kan een autostoel voor rugklachten zorgen als hij niet goed is afgesteld.

Rugpijn voorkomen

Het kan helpen om rugpijn tegen te gaan door jouw autostoel goed af te stellen en misschien een nieuwe autostoel aan te schaffen voor beter comfort. Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. Zorg daarbij voor een goede warming-up en cooling-down bij het sporten. Ook kan het helpen om te stoppen met roken, op je houding te letten tijdens het zitten, een nieuw matras of bed te kopen. Ook is een goede zit- en werkhouding belangrijk. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.