Vastleggen van goederen

Wanneer je als vervoerder goederen of materialen vervoert, moet er natuurlijk wel ergens vastgelegd worden wat je vervoerd en waar deze naartoe moeten. In een vrachtbrief wordt dit allemaal geregeld, voor vervoeren van goederen naar het buitenland is een CMR vrachtbrief verplicht. De verlader stelt deze brief op, en vermeld wat er in de lading zit en waar deze naartoe gebracht moet worden. De brief moet ondertekend worden als bewijs dat de goederen zijn ontvangen door de vervoerder.

Vervoer in eigen land

Bijna alle landen van de Europese Unie zijn aangesloten bij het CMR verdrag, er is afgesproken binnen dat verdrag dat er altijd een vrachtbrief aanwezig moet zijn bij vervoer naar het buitenland. Voor vervoer van post of zendingen die binnen een bedrijf moeten plaatsvinden is een vrachtbrief niet nodig, evenals vervoer binnen Nederland. De verschillende vrachtbrieven hebben ieder een doel, wel is het verplicht om bij landen die zijn aangesloten er maar een brief wordt geaccepteerd voor grensoverschrijdend vervoer.

CMR

Andere soorten vrachtbrieven

Naast een CMR vrachtbrief voor vervoer naar het buitenland van goederen, is er ook nog een AVC vrachtbrief die wordt gebruikt voor vervoer binnen Nederland. Gebruik je een brief, dan valt het transport automatisch onder de algemene voorwaarden voor vervoer binnen Nederland. het is mogelijk om gebruik te maken van een gecombineerde vrachtbrief, wel is het dan zaak dat je de CMR niet meer gebruikt als je de grens overgaat. Laat je deze zichtbaar dan is de kans groot dat je in de problemen kan komen, een aantal landen zijn hier erg streng in.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *