Waar moet je op letten bij het kopen van een motor?

Zit je na te denken om een motor te kopen komend jaar? Na het behalen van je motorrijbewijs kun je niet wachten om een nieuwe of tweedehandse motor aan te schaffen. Zonder al te veel kennis over motoren ben je op zoek gegaan, maar is dat wel zo slim? Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van een motor.

Nieuw of tweedehands

Als je een nieuwe motor koopt dan kun je deze volledig naar eigen wens samen stellen. Je hebt ook minder kans dat de motor kapot gaat en er zit garantie op de motor. Een nieuwe motor is duurder is dan een tweedehands. Een nieuwe motor heeft ook meer afschrijving dan een tweedehands. Een occasion motor is goedkoper, heeft minder afschrijving en heeft minder waardeverlies als je een keer schade rijdt. Bij een tweedehands motor is de kans groter dat er mankementen zijn. Ook heb je geen garantie. Er zijn dus voor- en tegenargumenten te bedenken voor het kopen van een nieuwe of een tweedehands motor.

Let hierop bij een nieuwe motor!

Een motor kopen vanaf internet kan, maar je weet niet hoe een motor rijdt of zit. Het is belangrijk om een proefrit te plannen om te weten hoe de motor rijdt. Als je een proefrit maakt, is het handig om van tevoren te bedenken waar je op gaat letten. Als je dit van tevoren bedenkt, dan zul je later niet tegen onverwachte zaken aanlopen. Het is belangrijk om op de wendbaarheid, de remmen, de acceleratie, de rijwind en de zitpositie en het zitcomfort te letten. Wij raden je aan om naar een motorwinkel te gaan.

Let hierop bij een tweedehands motor!

Bij een tweedehands motor moet op dezelfde dingen letten als bij een nieuwe motor, alleen dan nog meer. Check de koppeling, het motorblok, elektronica, vering en wegligging en lekkage. Let ook op het oliepeil, de banden, ketting en tandwielen, schijfremmen, remblokken, voorvork keerring, balhoofdlager en de accu.

Kies een passende motor

Je moet natuurlijk wel een motor kiezen waarmee je mag rijden met je het rijbewijs dat je hebt. De motor moet natuurlijk ook passen bij je lengte. Een motor moet ook passen bij je persoonlijkheid.

Dit vind je misschien ook leuk...