24 januari 2022

Wat is een kenteken check?

3 min read

De kenteken check. Een makkelijke manier om meer informatie te verkrijgen over een willekeurig voertuig. Want alle voertuigen die in Nederland op een kenteken staan, je weet wel zo’n gele kentekenplaat, daarvan worden de voertuiggegevens opgeslagen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Van al die voertuigen, brommers. scooters, vrachtwagens, bestelauto’s, taxi’s en natuurlijk van alle auto’s, kan je met behulp van de kenteken check, de voertuiggegevens opvragen.

En dat is natuurlijk vooral erg handig als je een andere brommer wilt kopen, een andere tweedehands auto, of een gebruikt ander voertuig. Want met die informatie kan je bekijken wat voor een auto of scooter het is, en of alles wel overeenkomt met datgene dat de verkoper aangeeft.

Let wel, de kenteken check heeft alleen zin bij voertuigen die reeds op de openbare weg rondrijden. Want voertuigen die nog bij de dealer in de showroom staan, of anderzins nog geen kenteken hebben, daarvan zijn de voertuiggegevens nog niet door de Rijksdienst voor het Wegverkeer geregistreerd.

Zodra echter het betreffende voertuig op kenteken is gezet, en dat is normaliter voordat er mee op de openbare weg kan worden gereden, kan je alles te weten komen met behulp van de kenteken check.

Wat kon je te weten met de kenteken check?

Als je het kenteken gaat controleren met behulp van de gratis check, dan kom je onder andere het volgende te weten:

Voertuig
Kenteken, merk, model, voertuigsoort, carosserie, wat was de BPM bij aanschaf, indicatie aanschafprijs, en is het betreffende voertuig wel verzekerd voor de wettelijke aansprakelijkheid, wat in Nederland verplicht is.

Uitvoering
Kleur en aantal zitplaatsen.

Motor
Brandstof, aantal cilinders, cilinderinhoud en vermogen.

Millieu
Is er een roetfilter geïnstalleerd, wat is de eventuele millieuclassificatie, en wat is het energielabel.

Gewicht en laadvermogen
Massa leeg voertuig, toegestane maximum massa voertuig en massa rijklaar.

Historie
Datum eerste toelating, datum eerste afgifte Nederland, datum tenaamstelling, en de vervaldatum APK.

En dat is natuurlijk een nogal erg complete lijst met informatie over het voertuig dat je mogelijkerwijs wilt gaan kopen.

Natuurlijk wil het niet zeggen dat je met behulp van een kenteken check altijd kunt ontdekken of er iets mis is. Wel kan het voor jezelf een bevestiging zijn of het de juiste aankoop zou zijn. Tenminste als je dit voertuig denkt te gaan kopen. Want je kunt de informatie natuurlijk ook om een andere reden nodig hebben, of graag willen inkijken.

In ieder geval kan het geen kwaad om de voertuiggegevens op deze manier te gaan bekijken.

Bovendien is het altijd helemaal gratis, en omdat het de gegevens zijn die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer worden geregistreerd, kan je er ook altijd van uitgaan dat de gegevens die je te zien krijgt, ook volledig kloppen.

En zo kan je bijvoorbeeld de gegevens vergelijken met datgene dat de verkoper aangeeft.

En, weet je nog niet welke tweedehands auto je wilt kopen, maar heb je er al wel een aantal op het oog? Wil je meer informatie omdat je niet weet welke auto je moet kiezen?

De kenteken check mag je net zo vaak gebruiken als je maar wilt. Voor jezelf, voor een ander, of als je graag wilt weten wat de auto van de overbuurman heeft gekost.

Overigens als jij ook de voertuiggegevens wilt checken, doe dan snel de gratis kenteken checl.

Je krijgt meteen alle gegevens te zien, die beschikbaar zijn over het betreffende voertuig.